Biljart

Biljarten

Biljarten

Er zijn verschillende vormen van biljarten.

Wanneer biljarten is ontstaan is niet helemaal duidelijk. Er wordt van uit gegaan dat het is ontstaan in de vijftiende eeuw in Frankrijk als buitensport. Om de reden dat het buiten te koud was, werd de speeltafel binnen gemaakt. De term biljart is dan ook afkomstig uit Frankrijk, en is samengesteld uit de woorden bille (bal) en art (kunst).

Biljarten is een spel waarbij men met een lange, dunne stok (de keu) ballen in een rechthoekige bak met lage randen (de biljarttafel) kunnen worden bespeeld. De punt van de keu mag alleen de speelbal geraakt worden. Door de speelbal af te stoten, dienen andere ballen geraakt te worden.

Er zijn verschillende vormen van biljarten. In Nederland wordt in onder biljarten meestal het carambolebiljart verstaan. Hierbij speelt men met drie ballen; de speelbal en twee andere ballen. Naast het carambolebiljart zijn snooker en pool het meest bekend in Nederland. Hierbij moeten de overige ballen door middel van de speelbal in gaten in de rand van de tafel worden gekaatst. In Vlaanderen is vooral het golfbiljart populair. Bij deze vorm van biljart moet men de ballen rechtstreeks in het gat spelen.