Biljart

Snooker pool

Snooker pool

Snooker pool is een biljartspel voor twee spelers of twee ploegen waarbij alle ballen behalve de witte weggespeeld moeten worden. Er zijn in totaal 22 biljartballen; 15 rode, zes andere kleuren (geel, groen, bruin, blauw, roze en zwart) en een witte biljartbal.

De biljartballen worden volgens een bepaald patroon op de pooltafel geplaatst. De spelers stoten moeten proberen een rode biljartbal in een van de zes gaten te laten verdwijnen. Als dit lukt mogen ze spelen op een kleur naar keuze. Als die biljartbal ook in het gat gaat, wordt de gekleurde biljartbal teruggelegd en moet de speler weer een rode biljartbal spelen.

Als alle rode biljartballen zijn weggespeeld, worden de gekleurde biljartballen weggespeeld in volgorde van hun waarde. Nu worden ze enkel nog teruggelegd als er een fout wordt gemaakt.

Pool

Pool wordt gespeeld op een pooltafel waarin in elke hoek en in het midden van de lange zijden een gat zit (de pocket).

De biljartballen moeten in de pockets worden gekaatst. Een standaard set pool biljartballen bestaat uit vijftien biljartballen. De helft van de biljartballen is helemaal in een kleur, de andere helft van de biljartballen is half gekleurd.

Ook is er een zwarte biljartbal. De bedoeling van het spel is dat de ene speler de hele biljartballen weg speelt, en de andere speler de halve biljartballen. De zwarte biljartbal wordt als laatste gepot (in de pocket gekaatst) en degene die dat voor elkaar krijgt, is de winnaar.